Ένα ζεστό καλωσόρισμα!!!

Σε αυτό το blog μπορείτε να δείτε τις δραστηριότητες των μαθητών του 2ου 9/θέσιου Πρότυπου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Ρόδου, οι οποίοι συμμετέχουν στον όμιλο λογοτεχνίας. Ελάτε μαζί τους να κάνετε ένα ταξίδι στον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και καθώς περνάει ο καιρός περιπλανηθείτε μαζί τους στον δικό τους φανταστικό κόσμο μέσα από τις ιστορίες τους, τα έργα τους...

Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Μελοποιημένη ποίηση, "Τα Ελληνάκια"

     Με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τα ποιήματα του νομπελίστα Οδυσσέα Ελύτη. Τα περισσότερα ποιήματα του βραβευμένου αυτού ποιητή έχουν μελοποιηθεί. Η πρώτη γνωριμία έγινε με το ποίημα "Τα Ελληνάκια". Τους ανατέθηκαν δύο εργασίες σχετικές με το ποίημα.
     Τα παιδιά χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες και αρχικά άκουσαν το μελοποιημένο ποίημα. Στη συνέχεια τους δόθηκαν οι στίχοι και ένα λευκό χαρτί, στο οποίο έπρεπε κάθε μέλος των ομάδων να γράψει μια λέξη ή φράση που ξεχώρισε. Αφού έγραψαν όλα τα μέλη, έπρεπε να γράψει η ομάδα με βάση τις λέξεις ή τις φράσεις που συγκέντρωσε μια ιστορία, ένα ποίημα ή κάτι άλλο. Οι ομάδες συνεργάστηκαν πάρα πολύ καλά και για άλλη μία φορά απέδειξαν τη δημιουργικότητά τους. Τα αποτελέσματα ήταν το ποίημα του Ελύτη να αποτελέσει έμπνευση για  να δημιουργηθεί ένα νέο ποίημα, ένα τραγούδι, μια διαφήμιση και ένα ανέκδοτο!!!!! Μπράβο στα παιδιά!
      Στο δεύτερο μέρος κάθε ομάδα έπρεπε να ασχοληθεί μόνο με μία στροφή. Σε αυτή έλειπαν  κάθε φορά κάποιοι στίχοι. Έπρεπε, λοιπόν, να συμπληρώσει τους δικούς της στίχους. Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη έλειπαν ο πρώτος και τρίτος στίχος και στην άλλη ο δεύτερος και τέταρτος. Απολαύστε παρακάτω τόσο το πρωτότυπο ποίημα όσο και τα ποιήματα που δημιουργήθηκαν από τα ίδια τα παιδιά!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου